Incalcati regulile!

Mi-am propus ca in acest articol sa tratez o problema destul de frustranta din punctul meu de vedere si care cred ( si sper ) ca va deranjeaza si pe voi, cititorii nostrii: imposibilitatea de a rezolva problemele, impiedicandu-ne de regulile pe care chiar noi ni le-am impus. Asa cum Friedrich Nietzche spune odata, "Convingerile sunt inamici mai periculosi ai adevarului decat minciunile" si avea mare dreptate, desi noi inca nu realizam asta. Orice problema are o solutie, dar unele sarcini nu pot fi indeplinite. Chiar noi facem ca solutiile sa fie de negasit, impunand aceste sarcini imposibile drept conditii ale solutiei. Daca o problema pare sa nu accepte nici o solutie, la baza dificultatii se afla neaparat o regula. Nu se poate ca, in acelasi timp, sa respectam conventiile si sa rezolvam o problema dificila. Trebuie sa incalcam regulile. Si cel mai bine poate fi ilustrat acest principiu printr-o poveste.
Legenda spune ca Alexandru cel Mare a rezolvat o problema imposibila pana la el - desfacerea nodului gordian. Acesta era un nod incredibil de complicat care lega doua sfori intre ele. Persoana care ar fi avut intelepciunea si indemanarea de a desface nodul gordian ar fi urmat sa ajunga stapanul intregii Asii. Ceea ce a facut Alexandru a fost sa taie nodul in doua cu sabia. Mai tarziu a cucerit Asia folosind o tactica la fel de directa.
S-ar putea obiecta ca Alexandru nu ar fi incalcat cu adevarat o regula, pentru ca imposibilitatea desfacerii nodului nu era o regula "adevarata". Toata lumea presupusese ca nodul trebuie dezlegat. Dar acest lucru este valabil pentru majoritatea regulilor. Regulile sunt de neocolit numai daca presupunem ca asa este. Rezolvarea celor mai dificile probleme necesita sa va schimbati gandirea care va impiedica sa gasiti solutia, adica propriile reguli. Pana si regulile bune va pot impiedica sa rezolvati o problema.
In cele ce urmeaza va voi propune spre rezolvare urmatoarea problema: incercati sa desenati figura de mai jos pe o foaie de hartie fara sa intrerupeti contactul intre varful creionului si hartie. Puteti?

Acesta este un exemplu excelent de situatie in care va trebui sa incalcati regulile pe care vi le-ati format. Astept cu nerabdare sa vad cum v-ati descurcat. Rezolvarea va fi publicata intr-un articol viitor.




Comentarii

  1. Ok, astept sa vad rezolvarea, caci eu una nu am gasit-o fara a intrerupe contactul dintre cele 2 obiecte. numai trasand o linie fina care sa nu fie f rapid observata. Altfel..., m-ai facut curioasa

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Contact

"Factorul Einstein" - Win Wenger & Richard Poe

Strategia creativa numarul 1 - Sa stii cum sa vezi lucrurile