"Factorul Einstein" - Win Wenger & Richard Poe

Spre deosebire de cartea precedenta, care isi propunea prezentarea unor principii care sa sustina cititorul in cautarea scopului personal, cartea de fata cade mai bine pe subiectul blogului, in paginile ei descoperind cum sa-ti imbunatatesti memoria, sa gasesti rezolvari de geniu la unele probleme, sa realizezi o stare de totala concentrare creatoare, sa-ti sporesti inteligenta si alte lucruri extrem de interesante.

"FACTORUL EINSTEIN" - Win Wenger & Richard Poe



"Factorul Einstein" este genul acela de carte care, spre deosebire de alte carti care isi propun sa arate cum sa-ti folosesti puterile din subconstient, cuprinde chiar exercitii practice care se pot face! - si nu doar sfaturi si afirmatii vagi.
Studii recente arata ca extraordinarele realizari ale celebrilor ganditori ai umanitatii ar fi mai degraba un rezultat al antrenamentului sistematic al mintii, decat al superioritatii genetice. Datorita acestei carti veti putea sa va antrenati si voi mintea si sa ajungeti la performante uimitoare ce au la baza dezvoltarea anumitor aptitudini: memoria, perspicacitatea, coeficientul de inteligenta, capacitatea de asimilare, creativitatea. Aici veti gasi cateva din cele mai recente si mai eficiente metode care pot activa Factorul Einstein - locul secret unde se ascunde gandirea ingenioasa. Unele capitole incluse in aceasta carte abordeaza inovatii ca fluxul de imagini, citirea fotografica, notarea libera, precum si geniul imprumutat.
Nu stiu voi cum procedati insa eu, primul lucru pe care il fac atunci cand pun mana pe o carte, este sa dau imediat la pagina de cuprins, pentru a vedea cu ce am de-a face. Asadar, in randurile ce urmeaza va voi lista capitolele componente ale acestei carti, in speranta de a va spori curiozitatea:

1.Sunteti un geniu?
2.Intotdeauna visezi
3.Deschideti fluxul de imagini
4.Amplificati-va feedback-ul
5.Efectul "Surpriza"
6.Interpretarea imaginilor
7.Puterea intrebarilor
8.Gandirea model
9.Amintirea perfecta
10.Efectul socratic
11.Factorul oxigen
12.Lucrul in grupuri
13.Fereastra copilariei
14.Folositi forta
15.Mema geniului

Continutul cartii este mult prea complex pentru a fi prezentat intr-un scurt review si din acest motiv ma voi opri asupra unui singur capitol, asupra unei tehnici extrem de interesante, diferita complet de tot ce am intalnit pana acum despre gasirea de solutii creative. Este vorba despre Efectul "surpriza".
Problema intampinata de oricine doreste sa gaseasca o solutie ingenioasa este intampinarea unui baraj care tinde sa opreasca gandul ingenios. Se stie ca din emisfera dreapta ne vin ideile si viziunile. Totusi, "confruntata cu un gand stralucitor, emisfera stanga a creierului tinde sa-l judece si sa-l cenzureze conform eticii conventionale.Bareaza viziunea cu intrebari de genul "Are vreun sens ideea asta?" sau "Ce vor crede colegii despre mine daca ma apus sa spun asa ceva?".De aceea trebuie sa invatam cum sa trecem de el, sau cum sa-l scurtcircuitam si sa permitem emisferei drepte a creierului sa se scurga direct in constiinta noastra." Una dintre cele mai bune metode de a bara acest baraj este sa creezi un spatiu "Surpriza!" in mintea ta. Aceste este un spatiu psihologic, gol, spatiu pe care il rezervam pentru a atrage acolo mesajele surprinzatoare care vin din emisfera dreapta.
In cele ce urmeaza va voi prezenta un fragment din carte care explica cum se obtine efectul "Surpriza!"
"Esecul de a obtine un efect "Surpriza!" provine in general din cauza unor inhibitii. Puteti sa va pacaliti subconstientul, asigurandu-va ca sunteti in siguranta atunci cand veti striga "Surpriza!", daca folositi un spatiu de raspuns care este 'ascuns vederii'. Orice bariera va disparea atunci. V-ati putea imagina spatiul raspuns ascuns in spatele unui zid sau bine inchis in spatele unei usi groase. Lucrul cel mai important este ca nu-l vedeti. De fapt, ii spuneti subconstientului vostru, 'Daca dezvelesti "Surpriza!" din spatele barierei, promit sa nu trag cu ochiul pana cand tu nu esti gata.' In cele din urma, va trebui sa trageti cu ochiul, dar mai intai trebuie sa-i dati geniului interior, care este timid, suficient timp si intimitate pentru a alcatui o imagine, fara ca dumneavoastra sa-l 'chibitati' din spate. Pentru a zari ceva, puteti folosi o serie de tehnici numite
praguri. Din motive care vor deveni evidente, urmatoarea tehnica descrisa mai jos se numeste dincolo de zid.

1.Hotarati-va ce problema sau ce chestiune vreti sa rezolvati. Apoi plasati-o intr-o parte mai putin constienta a mintii voastre, in timp ce dumneavoastra va indreptati atentia catre altceva.
2.Potriviti un cronometru sau un ceas cu alarma pentru o perioada de 7-8 minute. Incercati sa folositi mai degraba un cronometru care emite cateva semnale placute sau cateva sunete de clopotei, decat unul cu sunete stridente, care va poate intrerupe starea de concentrare.
3.Dati drumul
fluxului de imagini, de data aceasta cu urmatoarea imagine impusa.
4.Imaginati-va ca va aflati in mijlocul unei gradini neobisnuit de frumoase. Un zid imens este chiar in fata dumneavoastra. Acest zid reprezinta
pragul. Dincolo de el se gaseste spatiul de raspuns.
5.Petreceti cateva minute descriind gradina cu un mare numar de detalii senzoriale.
6.Acum indreptati-va catre zid si descrieti-l si pe acesta. Atingeti-l cu mana. Lipiti-va fata de el. Simtiti umezeala, muschiul alunecos de pe pietrele lui vechi (sau orice alta textura). Descrieti mirosul.
7.Opriti orice gand constient legat de intrebarea sau problema voastra. Concentrati-va numai asupra impresiilor senzoriale.
8. Imediat ce se porneste alarma, sariti peste zid. Rapiditatea este cheia. trebuie sa prindeti raspunsul inainte ca creierul vostru sa apuce sa-l distorsioneze cu prejudecatile lui constiente si conventionale.
9.Agatati-va de prima imagine care apare dincolo de zid, chiar daca aceasta se vede numai pentru o secunda. Continuati sa descrieti orice ati observat, din memorie, chir si dupa ce imaginea a disparut. Curand, fluxul descrierii va aduce inapoi imaginea.

In general, ca si in cazul unui flux de imagini simplu, gradul de surprindere este cel mai sigur indiciu al faptului ca ati obtinut o viziune proaspata, originala. Nu este obligatoriu ca aceasta sa fie si profunda. Intr-adevar, un obiect comun ar putea fi chiar simbolul care sa contina raspunsul la problema voastra. Pur si simplu trebuie sa fie neasteptat.Daca ceea ce vedeti se dovedeste a fi nesurprinzator sau conventional, atunci este posibil sa nu fi sarit suficient de rapid zidul sau sa fi permis mintii voastre sa planuiasca dinainte ce urmeaza sa vedeti. In acest caz, repetati exercitiul, si incercati sa nu anticipati "Surpriza!" pana cand nu auziti alarma de la ceas.
Pragul este doar o unealta. Nu tratati aceasta tehnica drept un exercitiu pe care sa va simtiti obligat sa-l faceti, indiferent de ce s-ar intampla. De fapt, s-ar putea sa incepeti sa primiti un flux de imaginispontane chiar inainte ca alarma sa se porneasca. Daca se intampla astfel, pur si simplu abandonati exercitiul. Opriti alarma si incepeti sa descrieti ce vedeti. Cu siguranta ca ele va vor duce mult mai repede si mai direct catre efectul "Surpriza!", decat ati reusi cu metoda pragului."

As adauga aici ca aceia dintre voi care au dificultati in a genera imagini si a le vizualiza clar, mai intai sa experimenteze tehnica
fluxului de imagini pe care am descris-o in articolele anterioare si apoi sa incerce tehnica pragului.

Ce pot sa va mai zic in incheiere este ca, daca v-a placut acest review si vi s-a parut interesant, achizitionati cartea pentru ca merita fiecare banut. Succes!

Comentarii

  1. hehe, imi amintesc ca am cumparat aceasta carte acum vreo 3 ani. Am gasit-o la un anticariat, parca am dat vreo 40.000 pe ea. Interesanta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar. Insa pe langa a fi interesanta (mai ales prin multimea de noutati continute), este si extrem de utila, data fiind usurinta cu care pot fi pacticate tehnicile prezentate. Este, deci, o carte de studiat, special destinata adeptilor dezvoltarii personale.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Contact

Strategia creativa numarul 1 - Sa stii cum sa vezi lucrurile