Fluxul de imagini

Salutare! N-am mai postat cam de multisor pe blog asa ca m-am gandit ca urmatorul articol sa fie unul care sa merite asteptarea. Si iata ca am gasit ce cautam. Conceptul pe care il voi prezenta in randurile ce urmeaza este, dupa parerea mea, cel mai puternic si mai usor de realizat exercitiu de crestere a potentialului intelectual, avand ca rezultat cresterea inteligentei, a capacitatii de invatare, gasirea de rezolvari de geniu la unele probleme, realizarea unei stari de totala concentrare creatoare, etc. Ati prins ideea. Creierul vostru va va uimi pur si simplu.
Dar sa nu o mai lungim. Tehnica despre care vorbesc se numeste fluxul de imagini, tehnica ce presupune crearea unui flux de imagini simbolice, la fel de profunde pe cat sunt visele. La fel ca si in vis, locurile, sunetele si senzatiile imaginare ale fluxului de imagini activeaza centrii corespunzatori din creier intr-o simulare aproape perfecta a realitatii. Neurologic vorbind, cel care foloseste aceasta metoda vorbeste, asculta, vede, miroase, creeaza si genereaza imegini mentale, toate in acelasi timp. Cu ce ne este acest lucru de folos? Ganditi-va doar la milioanele de legaturi interneuronale care se vor crea pe parcursul folosirii fluxului de imagini. Si dupa cum stim, nu marimea creierului sau a numarului de neuroni conteaza in cresterea intelectului, ci numarul de legaturi dintre neuroni. Cu cat sunt mai multe, cu atat creierul este mai utilizat si cu atat ne creste mai mult potentialul creativ.

Sa luam un exemplu de genialitate folosind imaginile pentru a ne convinge de importanta fluxului de imagini:
In cazul marelui inventator Nicola Tesla, fluxul de imagini parea sa-i stimuleze foarte mult geniul. Printre nenumaratele sale talente, Tesla poseda si remarcabila capacitate de a-si vizualiza inventiile pana in cele mai mici detalii, inainte sa le puna pe hartie. Obisnuia sa construiasca mental fiecare mecanism in parte, dupa care il testa tot in imaginatie. Atat de corecte erau schitele sale mentale, incat putea sa-si dea seama dintr-o ochire ce problema are masinaria. Chiar el declara: "Pentru mine nu are absolut nici un fel de importanta daca incerc turbina in minte sau o testez in atelier. Pot sa-mi dau seama daca nu este echilibrata cum trebuie. Nu este nici o diferenta intre teste, pentru ca rezultatele au fost intotdeauna aceleasi."
Nu este mai putin adevarat ca Tesla facea parte din acea categorie de 1% din populatia lumii, care se naste cu aceasta calitate numita sinestezie. Acestia pot efectiv "auzi" culoarea rosie sau "mirosi" un concert de Bach. Se pare insa ca sinestezia poate fi o functie normala a mintii, dar care este de obicei suprimata de majoritatea oamenilor. Ei bine, fluxul de imagini poate stabili niste legaturi intre simturi despre care noi credeam ca sunt lucruri total diferite si separate.

Banuiesc ca v-am facut destul de curiosi si dornici sa incecati metoda asa ca voi continua prin a va arata cum puteti sa generati un flux de imagini. Producerea fluxului de imagini este incredibil de simpla si necesita un "efort" de 10 minute zilnic. Asezati-va confortabil intr-un fotoliu, inchideti ochii, si descrieti fluxul de imagini mentale. Trei factori sunt absolut cruciali in proces:
1. Trebuie sa descrieti imaginile cu voce tare, unei alte persoane, sau folosind un casetofon. Daca descrieti imaginile vorbind in gand, veti rata scopul exercitiului.
2. Trebuie sa va folositi toate cele cinci simturi in descrierile voastre. Daca vedeti un munte acoperit de zapada, de exemplu, nu-i descrieti doar infatisarea. Descrieti gustul, textura, mirosurile si sunetul vantului care vajaie deasupra piscurilor.
3. Puneti toate verbele din descriere la timpul prezent.

Pe masura ce lucrati la fluxul vostru, sa nu uitati insa, ca scopul final este sa obtii un flux spontan de imagini necenzurate, lipsite de inhibitii. Numai in momentul in care nu veti mai fi nevoiti "sa va luptati" sa vedeti o imagine si, in schimb, veti fi surprinsi de abundenta si claritatea acestora, puteti fi siguri ca fluxul de imagini a inceput sa functioneze cu adevarat.
Acum va las sa exersati dar ma voi intoarce cu cateva tehnici interesante de generare a fluxurilor.
Spor la treaba!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Contact

"Factorul Einstein" - Win Wenger & Richard Poe

Strategia creativa numarul 1 - Sa stii cum sa vezi lucrurile